Светски пазари: Конечно раст на Волстрит

25

Глобалните пазари на капитал влегоа позитивно во март откако февруари остави прилично горчлив вкус за инвеститорите.
Индексите на Волстрит пораснаа минатата недела, по три недели пад, но тргувањето беше неизвесно бидејќи американската централна банка ќе продолжи да ги зголемува каматните стапки поради зголемената инфлација.

На Волстрит, Dow Jones зајакна 1,75 отсто, на 33.390 поени, додека S&P 500 порасна за 1,9 отсто, на 4.045 поени, а индексот Nasdaq за 2,6 отсто, на 11.689 поени.

Во последниве недели, најголемата светска берза се тргуваше нестабилно бидејќи инфлациските притисоци во САД не се намалуваат толку брзо како што се надеваа инвеститорите.

Затоа, се поизвесно е дека американската централна банка ќе ги подигне каматните стапки на повисоки нивоа од очекувањата на пазарот и ќе ги задржи таму подолго од проценетото.

Најголемо внимание на инвеститорите привлекуваат пораките на шефот на ФЕД. Така, на пример, во средата цените на акциите паднаа, откако Нил Кашкари, претседателот на филијалата на ФЕД во Минеаполис, изјави дека е подготвен да ги зголеми каматните стапки на седницата во март и за 0,25 и за 0,50 процентни поени.

Цените на акциите пораснаа и на европските берзи минатата недела. Лондонски FTSE индекс зајакна 0,9 отсто, на 7.947 поени, додека франкфуртски DAX порасна за 2,4 отсто, на 15.578 поени, а париски CAC за 2,2 отсто, на 7.348 поени.