Светски пазари: Силен раст на индексите

30

На светските берзи цените на акциите силно пораснаа минатата недела бидејќи инвеститорите сметаат дека САД и другите централни банки во светот го завршија циклусот на покачување на каматните стапки, со оглед на тоа што инфлацијата постепено се намалува.
На Волстрит, Dow Jones минатата недела порасна за 5,1 отсто, на 34.061 поен, додека S&P 500 скокна за 5,9 отсто, на 4.358 поени, а индексот Nasdaq за 6,6 отсто, на 13.478 поени.

Силниот скок на индексот е благодарение на верувањето на инвеститорите дека циклусот на зголемување на каматните стапки на централната банка на САД е завршен.

ФЕД ги остави каматните стапки непроменети втора сесија по ред
Во средата челниците на ФЕД на редовната седница одлучија каматните стапки да останат непроменети, во интервал од 5,25 до 5,50 отсто.

Тоа беше втора седница по ред кога ФЕД ги остави каматните стапки непроменети, откако ги зголеми за 11 претходни сесии поради високата инфлација.

Иако претседателот на ФЕД Џером Пауел ја остави отворена вратата за уште едно зголемување на каматните стапки на прес-конференција, повеќето аналитичари веруваат дека тоа нема да се случи.

Дотолку повеќе, велат тие, поради она што го кажа Пауел и како растот на приносите на државните обврзници имаше влијание врз економијата. Имено, одреден број каматни стапки на кредитите за граѓаните и фирмите се одредуваат според каматните стапки на обврзниците.

„Коментарите на Пауел во средата беа токму она што инвеститорите сакаа да го слушнат“, рече Џастин Бургин, потпретседател во Ameriprise Financial.

Пазарот е поддржан и од деловните резултати на компаниите, иако многу компании ги намалија деловните проценки во тековниот, четврти квартал.

Досега, повеќе од 400 компании во индексот S&P 500 ги објавија своите извештаи за заработка во третиот квартал, а 81 процент пријавиле заработка поголема од очекуваната.

Затоа, сега се проценува дека заработката на компаниите од составот на индексот S&P 500 во третиот квартал е зголемена за 5,7 отсто во однос на истиот период лани, додека на почетокот на октомври се очекуваше раст од 1,6 отсто.

Сепак, откако компаниите пријавија, нивните проценки за заработката за четвртиот квартал беа намалени. На почетокот на октомври, аналитичарите во истражувањето на Ројтерс очекуваа раст на заработката во тековниот квартал за 11 отсто на годишна основа, додека сега очекуваат раст од 7,2 отсто.

„Иако проценките се намалени, аналитичарите сепак очекуваат значителен раст на заработката во последниот квартал од оваа година“, вели Бургин.

А на европските берзи цените на акциите пораснаа минатата недела бидејќи инвеститорите се надеваат дека Европската централна банка повеќе нема да ги зголемува каматните стапки со оглед на тоа што инфлацијата во еврозоната постепено се намалува.

Лондонскиот FTSE индекс порасна минатата недела за 1,7 отсто, на 7.417 поени, додека франкфуртски DAX скокна за 3,4 отсто, на 15.189 поени, а париски CAC за 3,7 отсто, на 7.047 поени.