Светските берзи пораснаа, можеби ќе се избегне рецесија

46

На светските берзи минатата недела цените на акциите значително пораснаа бидејќи макроекономските податоци ги поттикнаа надежите дека економиите на САД и еврозоната би можеле да избегнат рецесија, и покрај високата инфлација и зголемените каматни стапки.

На Волстрит, Dow Jones порасна за 1,8 отсто, на 33.978 поени, додека S&P 500 скокна за 2,5 отсто, на 4.070 поени, а индексот Nasdaq порасна за 4,3 отсто, на 11.621 поени.

Растот на индексот главно се должи на надежта на инвеститорите дека американската економија „блако ќе слета“ и на тој начин ќе избегне рецесија.

БДП порасна над очекувањата на аналитичарите

Во последниот квартал од минатата година, бруто домашниот производ (БДП) порасна за 2,9 отсто на годишна основа, нешто над очекувањата на аналитичарите, и покрај минатогодишното агресивно зголемување на каматните стапки од страна на американската централна банка.

Во исто време, инфлациските притисоци се намалија, додека пазарот на труд е сè уште солиден, иако побарувачката е донекаде ослабена.

Сето ова, вели Дејвид Картер, директор во JPMorgan Private Bank, е меч со две острици бидејќи ФЕД би можел да ги задржи клучните каматни стапки на рестриктивни нивоа долго време.

„Новите економски извештаи имаат по нешто за секого: сонувачите кои мислат дека економијата е доволно забавена за ФЕД да паузира, но и песимистите кои мислат дека растот е сè уште премногу силен за ФЕД да се повлече. „Надежта не е инвестициска стратегија, а економските факти наскоро би можеле да го притиснат пазарот“, вели Дејвид Картер.

Инвеститорите се надеваат дека американската централна банка на состанокот во февруари ќе ги зголеми каматните стапки само за 0,25 процентни поени, а не за 0,50 поени како на последниот состанок минатата година.

Покрај тоа, тие се надеваат дека конечната каматна стапка, со која ФЕД ќе го запре циклусот на покачување, би можела да биде помала од 5 проценти, иако повеќето лидери на ФЕД рекоа дека ќе треба да ги зголемат стапките над нивото од 5 проценти за да ја ограничат инфлацијата.

Речиси 68% од компаниите оствариле поголема добивка од очекуваното

Инвеститорите се фокусирани и на деловните резултати на компаниите, кои се под притисок поради високата инфлација и забавувањето на економскиот раст.

Извештаи досега се објавени од повеќе од 145 компании од индексот S&P 500, од ​​кои речиси 68 отсто оствариле поголема добивка од очекуваното.

Сепак, аналитичарите анкетирани од Ројтерс проценуваат дека заработката на компаниите од индексот S&P 500 паднала за 2,9 отсто во четвртиот квартал од минатата година во однос на истиот период претходната година, додека пад на заработката од 1,6 отсто се очекувал на почетокот на годината.

Ако заработката навистина падне, тоа ќе биде нивен прв пад од 2020 година.

На европскиот пазар се надеваат дека ќе избегнат рецесија

И на повеќето европски берзи цените на акциите пораснаа минатата недела. Сепак, лондонскиот FTSE индекс ослабе за 0,05 отсто, на 7.765 поени, но франкфуртски DAX порасна за 0,8 отсто, на 15.150 поени, а париски CAC за 1,5 отсто, на 7.097 поени.

Пазарите се во оптимистичко расположение бидејќи макроекономските податоци објавени минатата недела ги зголемија надежите дека економијата на еврозоната би можела да избегне рецесија, и покрај енергетската криза и иако Европската централна банка ги зголемува каматните стапки за да ја спречи инфлацијата.