Таџикистан го забрани Твитер

21

Таџикистан, најсиромашната земја од поранешниот советски блок, на интернет провајдерите им достави попис од 131 интернет страници до кои треба да се оневозможи пристап.

Меѓу ние е и Твитер, но и некои други социјални мрежи, како Vkontakte, Odnoklassniki, најпопуларната социјална мрежа во Русија и мејл сервисот Mail.ru.

Причините за овој потег не се наведени, а на интернет провајдерите не им е јасно по кои критериуми се водела таџикистанската влада. Оваа влада неодамна бараше да се блокира и Фејсбук поради “лаги и навреди на владејачките”, но попуштија на ургенции на САД.