Тајванскиот гигант воведува ротирачки систем на извршни директори

39

Тајванската компанија Foxconn овој месец започна нов систем на таканаречена ротација на извршните директори.

Ова го соопшти претседателот на еден од најголемите производители на електроника во светот, Јанг Лиу.

Ројтерс минатата недела објави дека најголемиот снабдувач на Apple би можел да го воведе овој систем во обид да го подобри корпоративното управување со одвојување на улогата на главниот извршен директор од претседавачот, како и работа на идните лидери во компанијата.

Одговарајќи на прашања од новинарите во Тајпеј, Лиу рече дека за Foxconn да има одржлив развој, мора да има „планирање на сукцесија“ и дека ротирачкиот систем може да помогне во развојот на идните таленти.

Лиу рече дека Foxconn го избрал извршниот директор да ја исполни улогата меѓу лидерите на нејзините шест основни бизниси, кои вклучуваат паметни телефони, персонални компјутери и телевизори. Тој не кажа кој ја презема новата улога.

„Преку ротацијата, тие можат дополнително да го разберат бизнисот на компанијата“, рече Лиу.

Крај на системот „владеење со еден човек“.
Лиу, кој ја извршуваше и улогата на претседател и извршен директор од 2019 година, рече дека ротирачките извршни директори ќе ги надгледуваат основните бизниси, но ќе ги исклучат операциите на големите наведени подружници како што се Foxconn Interconnect Technology, FIH Mobile и Foxconn Industrial Internet.

Лиу ја презеде улогата на претседател и извршен директор по пензионирањето во 2019 година на основачот на милијардерот Тери Гоу, кој ја основа компанијата во 1974 година и ги имаше двете титули во поголемиот дел од неговиот мандат.

Еден извор запознаен со ова прашање изјави за Ројтерс дека промената би можела да го означи крајот на системот на „еден човек“ на Foxconn со воспоставување структура во која менаџерите ротираат за да ги надгледуваат операциите на Foxconn, кои вклучуваат стотици подружници и операции во повеќе од 20 земји.