Tear drop – фотелја “солза” полна со 64 литри вода

31

fotelja voda 2

Истражувањата покажуваат дека еден просечен човек во текот на својот живот пролева околу 64 литри солзи. Јапонскиот дизајнер Кеита Сузуки, воден од таа идеја, ја создаде фотелјата Tear drop. Неговата цел е ова симболично парче мебел да ги потсетува луѓето на сите среќни и помалку среќни моменти во животот поради кои пролеале по некоја солза.

fotelja so voda 1

Фотелјата е направена од винил пластика со дебелина од 0,3 милиметри, што овозможува да се почувствува внатрешноста.

fotelja voda 3

Дизајнерот освен на сентименталниот, со оваа фотелја обрнал внимание и на еколошкиот момент. Каде и да се постави не ја оштетува површината на која ќе се постави, па доколку се користи во природа не ја уништува тревата.

fotelja so voda

Сузуки тврди дека чувството да седите на вода е нешто што ретко може да се доживее.