Технолошките компании го бележат најлошиот месец од 2008 година на берзата

48

Американските акции потонаа во петокот, а Nasdaq го забележа најлошиот месец од 2008 година, бидејќи Amazon стана последната жртва во априлската распродажба предизвикана од технологијата.

Nasdaq падна за речиси 4,2% на 12.334,64, оптоварени од падот на заработката на Amazon. S&P 500 се повлече за 3,6% на 4.131,93. Dow Jones падна за 939,18 поени, или блиску до 2,8%, на 32.977,21.

Nasdaq заврши на ново ниско ниво за 2022 година, а исто така и S&P 500, при што главниот репер за акции го проби претходниот минимум во март.

Акциите го завршија месецот мрачно додека инвеститорите се мачеа со низа пречки, поради заострувањето на монетарната политика на Федералните резерви, зголемените каматни стапки, постојаната инфлација, зголемените случаи на Ковид во Кина и тековната војна во Украина.

Технолошките акции беа епицентарот на распродажбата во април, бидејќи високите каматни стапки ги оштетија проценките, а проблемите со синџирот на снабдување кои произлегуваат од Ковид и војната во Украина го попречија бизнисот.