„Телеграм“ стигна до милијарда корисници

22

Во бранот недоверба кон корисниците, кој, по воведувањето на новите правила за приватност се зголеми кон „ВатсАп“, се зголеми и популарноста на другите апликации за разговор што луѓето почнаа да ги користат како алтернатива. На почетокот, „Сигнал“ дојде до израз, но наскоро „Телеграм“ почна да го стигнува.

Апликацијата штотуку достигна милијарда преземања низ целиот свет. И освен што е алтернатива на „ВатсАп“, „Телеграм“ се здоби со популарност поради алатките и корисничкото искуство што ги нуди, но и поради безбедноста на комуникацијата, без разлика дали се работи за преписка или аудио и видео повици.

Уште пред „ситуацијата во „ВатсАп“, беше познато дека апликацијата на „Фејсбук“ е полоша во однос на комуникациската заштита од „Телеграм“, и покрај фактот што има таканаречена енкрипција „од крај до крај“, односно заштита на комуникацијата помеѓу двајца корисници.

Она што го прави помалку безбеден е фактот дека „Фејсбук“ ги користи податоците на корисниците на својата популарна апликација за целно рекламирање.

Но, дури и тоа не е баш точно, бидејќи „Телеграм“ им нуди шифрирана комуникација на корисниците само кога е активирана опцијата за таен разговор, која е единствена во апликацијата која има заштита од крај до крај.

Сепак, тоа не значи дека „обичната“ употреба на апликацијата е небезбедна за корисниците, бидејќи сите услуги се наоѓаат во „облакот“ и не споделуваат податоци со други апликации или компании.