Tencent купи малцински удел во чешки производител на видео игри

9

Кинескиот технолошки гигант Tencent купи малцински удел во чешкиот производител на видео игри, Bohemia Interactive.

Засега не се знае вредноста на трансакцијата. Инаку, Bohemia Interactive е основана во 1999 година и од тогаш успешно развива видео игри најчесто со воена тематика.

“Актуелното раководство и коосновачите ја задржуваат контролата над работата и ова стратешко малцинско инвестирање ќе ги поддржи сит наши актуелни и идни напори“, изјави Мерек Спанел, извршен директор и косопственик на Bohemia Interactive.

Компанијата прикажа приходи од продажба во висина од 47,04 милијарди долари во 2020 година.

Фото: Freepik