Tesla повлекува над 285.000 електрични автомобили од Кина

125

Tesla повлекува над 285.000 електрични автомобили од Кина затоа што функцијата cruise-control што ја одржува поставената брзина може случајно да се активира и да предизвика нагло забрзување на автомобилот, што претставува безбедносен ризик.

Во порака до потрошувачите на кинеска социјална мрежа, Теsla нагласи дека постојат “потенцијални безбедносни ризици во екстремни случаи”.

Кинескиот орган за надзор на пазарот соопшти дека повлекувањето вклучува 249.855 Model 3 и Model Y произведени во Кина, како и 35.665 увезени Model 3 автомобили.

Возилата се произведени од декември 2019 година до овој месец.

Фото: Facebook