Tether претрпе DDoS напад

6

Техничкиот директор на Tether, Паоло Ардоино, потврди дека веб-страницата на Tether, tether.io, била подложена на DDOS напади.

Бројот на барања за веб-страницата се зголеми од 2.000 на 8.000.000 на секои пет минути рано во сабота, 18 јуни.

Ардоино потврди дека „нападот е веќе ублажен“, но го оставиле активиран режимот „Под напад“ за да се намали понатамошниот ризик. Според главниот технички директор на Tether, дополнителниот безбедносен потег „нема да влијае на можноста за откуп“.

Режимот за напад е карактеристика на услугата за управување со DNS на Cloudflare, која ги штити веб-страниците од DDOS напади со тоа што ги принудува корисниците да преземат дополнителен чекор за пристап до веб-страната. За корисниците кои ја прелистуваат страната преку стандарден веб-прелистувач, ова резултира со одложување од неколку секунди додека прелистувачот не го заврши предизвикот Javascript.

Ако прелистувачот не може да го заврши предизвикот, од корисникот може да се бара да пополни „captcha“ за да пристапи на веб-локацијата. Сепак, DDOS нападите често се изведуваат преку оддалечени сервери кои пуштаат барања кон веб-страната надвор од прелистувачот.

Овие методи нема да успеат во барањето за предизвик и затоа ќе бидат одбиени пред да стигнат до серверот. Во овој случај, Cloudflare ги обработува сите непотребни барања, оставајќи ја веб-страната слободна да ги извршува своите задачи како и обично.

Ардоино потврди и дека причината за проблемот е тоа што „потребно е извесно време за да се прилагоди автоматското скалирање“. Со ова тој подразбира способност на серверот зад веб-страницата да ги зголеми ресурсите за да се справи со неочекуваното зголемување на побарувачката.

Претходно во саботата, Ардоино на Твитер напиша: „Ќе биде долг викенд“, но малку е веројатно дека некој очекуваше тоа да биде поради напад на веб-страницата на Tether“.