The Banker: Топ 1.000 најголеми банки

31

The Banker состави список на 1.000 најголеми банки во светот, a листата ја предводи Кина и вклучува четири кинески банки во првите пет.

Industrial and Commercial Bank of China е на првото место, а следуваат China Construction Bank Corporation, Agricultural Bank of China и Bank of China.

Втората четворка пак се банки од САД, односно на петтото место е JPMorgan Chase & Co, следуваат Bank of America, Wells Fargo & Co и Citigroup. На деветтото место е HSBC Holdings, а Mitsubishi UFJ Financial Group е на 10-то место.

Во продолжение листата на најголемите банки во светот.

Фото: Freepik