Threads веќе изгуби повеќе од половина од своите корисници

18

Threads изгуби повеќе од половина од своите корисници откако беше лансирана апликацијата, рече Марк Цукерберг, извршен директор на Мета. Тоа не е добра вест за Мета, кој на крилата на почетниот ентузијазам доби впечаток дека новата социјална мрежа не само што ќе го уништи Твитер на Илон Маск, туку ќе стане нов хит „на сцената“.

Апликацијата достигна 100 милиони корисници за само пет дена – надминувајќи го дури и ChatGPT, на кој му требаше подолго време за да ја достигне таа бројка. Сепак, за разлика од генеративната вештачка интелигенција, Threads се бори да го задржи мнозинството.

„Очигледно, ако имате пријавено повеќе од 100 милиони луѓе, идеално сите, или дури половина, би останале. Сè уште не сме стигнале таму“, рече Цукерберг.

Извршниот директор на Мета додаде дека го гледа овој пад како „нормален“ и дека работите ќе се подобрат бидејќи Threads додава повеќе ставки.

Адам Мосери, извршниот директор на Инстаграм, претходно минатиот месец изјави дека Threads работи на „очигледно недостасуваат ставки“ како што се трендови, хаштагови, преводи, можност за прегледување допаѓања и „следење“ што прикажува само објави од луѓе што корисниците ги познаваат.

Но, главниот директор за производи на Мета, Крис Кокс, додаде дека Мета работи и на т.н „куки за задржување“ за да ги охрабрат корисниците да се вратат на апликацијата, со што ќе се осигури дека луѓето што користат Инстаграм можат да видат важни „нишки“.