Топ 10 најевтини дестинации за одмор: Дури три се во Европа

776

За многумина, цените и трошоците се еден од најважните фактори при планирањето на одмор. На истото место кафето може да чини од 1,5 до пет евра. Оброк, во зависност од видот на храната и ресторанот, од 10 до 30 евра. Секако, секогаш може да се пресмета просекот, а токму тоа е направено во годишниот извештај на британската пошта, кој беше објавен пред неколку дена. Тие ги претставија 15-те најдобри и најприфатливи дестинации во светот, а во топ 10 се најдоа и три европски дестинации.

Списокот не се базира на целокупната достапност на цените, не ги зема предвид цените на превозот и сместувањето, туку работите на кои просечниот турист троши во дестинацијата. Нивниот избор падна на кока-кола, пиво, кафе, вода, вино, крема за сончање, средства за заштита од инсекти и крема за сончање. Односно она што се купува во продавници или во кафулиња и ресторани. На самиот врв на листата нема европски дестинации. Тука се виетнамскиот Хои Ан, јужноафриканскиот Кејптаун и кенискиот Момбаса. На четврто место, изненадувачки, е јапонскиот град Токио. На овие осум предмети, туристите ќе потрошат 51,18 фунти во Хои Ан и 59,05 фунти во Токио.

Најприфатливата европска дестинација го зазеде петтото место на листата. Најповолна летна дестинација во Европа, со оглед на параметрите споменати погоре, е јужниот регион на Алгарве, кој се наоѓа во Португалија, на брегот на Атлантскиот Океан. Тие ја задржаа петтата позиција во однос на лани, а на набљудуваните осум ставки локалните туристи ќе потрошат 59,69 фунти или 69,96 евра.

Втора најпогодна дестинација во Европа, а седма во светот е Сончев Брег во Бугарија. Регионот на брегот на Црното Море е познат по ноќниот живот кој привлекува многу млади луѓе, но и по културните знаменитости во непосредна близина. Кошница од осум набљудувани производи таму чини 62,49 фунти или 72,92 евра.

Третото место погодно за одмор во Европа, а десетто во светот е кипарскиот град Пафос, за кој се верува дека е родното место на грчката божица на љубовта Афродита. Богат е со историски локалитети, па во самиот град, покрај брегот, се наоѓа голем археолошки парк со остатоци од стари палати и театри, мозаици и колони од различни периоди на антиката. На ова место на најсончевиот европски остров, корпа со осум производи ќе ве чини 73,32 фунти или 85,56 евра, пишува Putnikofer.hr.