Топ 10 најпрометни аеродроми во светот

66

Првото место во светот по патнички сообраќај го зазеде аеродромот Хартсфилд-Џексон Атланта од САД, според податоците за 2023 година, на второ место е меѓународниот аеродром во Дубаи, а на трето е аеродромот Далас Форт Ворт, исто така од САД, објави Меѓународниот совет на аеродроми (ACI), претставувајќи ги 10-те најпрометни аеродроми во светот.

Аеродромите се рангирани врз основа на податоци од повеќе од 2.600 аеродроми во повеќе од 180 земји и територии ширум светот.

Според прогнозите на ACI World, вкупниот број на патници на глобално ниво изнесувал 8,5 милијарди во 2023 година, што е околу 93,8 отсто од бројот на патници од рекордната предпандемија 2019 година и 27,2 отсто повеќе во споредба со 2022 година.

„Иако вечните лидери од САД продолжуваат да доминираат во првите 10 најпрометни аеродроми за патници, со меѓународниот аеродром Хартсфилд-Џексон Атланта кој го задржува првото место, има значителни промени. Меѓународниот аеродром во Дубаи за прв пат го зазеде второто место, додека меѓународниот аеродром во Токио Ханеда имаше забележителен пораст од 16-та позиција, каде што беше во 2022 година, на петтото место во 2023 година“, рече генералниот директор на ACI, Луис Фелипе де Оливеира.

Патничкиот сообраќај на домашниот пазар во земјите од кои се прибирани податоците е зголемен за 20,2 отсто во 2023 година, во однос на 2019 година е поголем за 96,8 отсто. Меѓународниот патнички сообраќај е зголемен за 36,5 отсто или 90,4 отсто во однос на нивото од 2019 година.

ACI World

Според рангирањето на ACI, првите 10 аеродроми на нивната листа сочинуваат околу 10 отсто од глобалниот сообраќај, или 806 милиони патници, а тие аеродроми забележаа раст на патничкиот сообраќај од 19,8 отсто во споредба со 2022 година и 0,7 отсто во споредба со 2019 година. Од 10 најуспешни пристаништа, во однос на патничкиот сообраќај минатата година, пет од нив се од САД.

Меѓународниот совет проценува дека во 2023 година, количината на транспортен товар на аеродромите ќе се намали за 3,1 отсто во споредба со 2022 година, на околу 113 милиони метрички тони. Во споредба со 2019 година, превезен е 4,6 отсто помалку товар.

Меѓународниот аеродром во Хонг Конг е на прво место по количина на транспортиран товар, а потоа следат меѓународниот аеродром Мемфис и меѓународниот аеродром Шангај Пудонг. Аеродромот Енкориџ е на четврто место, а по него е меѓународниот аеродром Инчеон кој е на петтото место.

Фото: Facebook