Toyota FV2 е без волан – се движи според движењето на телото

5

toyota-fv2 1

Најновиот концепт на јапонскиот авто гигант е комбинација на забава и најнови технологии. Toyota FV2, кој е прикажан на 2014 Geneva Motor Show, има три тркала, но нема волан. Ништо чудно автомобилите од иднината да изгледаат токму вака – технолошкиот напредок освоил апсолутно се. Идејата е FV2 да се обиде да се поврзе со возачот на секаков начин – физички и емоционално. FV2 врти како што се движи телото, лево и десно или нанапред – наназад за да забрза или да закочи.

713_Toyota-FV2-470-3

Со текот на времето возилото ќе почне да го препознава расположението на корисникот како што коњот го чувствува јавачот. Автомобилот ќе комуницира благодарение на интонацијата на гласот и движењето на мускулите на лицето, а потоа од базата на податоци од дестинации ќе одлучи каде да вози.

245_Toyota-FV2-470-7

Ветробранското стакло е вистински дисплеј кој ќе може да се регулира според вашето расположение. Возењето е безбедно, бидејќи концептот се поврзува со останатите автомобили од сообраќајот.

040314-1-toy-b (1)

 

toyota

toyota-fv2