Toyota лидер во продажбата на автомобили во САД

28

Toyota за прв пат ќе стане лидер во продажбата на автомобили во САД, земајќи ја титулата што ја држеше General Motors речиси еден век.

Ова е уште еден знак дека американските производители на автомобили ја загубија својата доминација на домашниот пазар. Во 2005 година, Toyota беше на четвртото место по продажба во САД, зад GM, Ford и она што тогаш беше познато како DaimlerChrysler, кои заедно сочинуваа 57 отсто од американскиот пазар.

Продажбата на General Motors заостана зад Toyota во текот на деветте месеци од 2021 година, а се очекува да така даостане и кога ќе бидат објавени резултатите за четвртиот квартал, пренесува CNN.