Три токсични фрази кои успешните луѓе НИКОГАШ не си ги кажуваат

131

Екстремно успешните луѓе често имаат барем една заедничка особина, велат психолозите: Нивните внатрешни монолози се позитивни и оптимистички. Тоа може да биде клучен елемент за постигнување успех: тешко е да се постигне цел или пресвртница ако постојано си кажувате дека не можете. Негативниот самоговор може да има долготрајно негативно влијание со текот на времето, што доведува до анксиозност, депресија и долгорочно оштетување на вашата самодоверба, покажува истражувањето.

Овие три отровни фрази успешните луѓе никогаш не си ги кажуваат сами на себе, тврдат психолозите и експертите за јавно говорење.

„Не сум достоен за мојот успех“
Истражувањата покажуваат дека повеќе од 80% од луѓето доживуваат синдром на измамник во нивните животи. Ова може да ве поттикне да користите фрази како „Не сум достоен за мојот успех“ или „Не го заслужувам ова“, вели Кристина Хелена, експерт за јавно говорење и говорник на TED.

„Запрашајте се: „Зошто верувам дека не го заслужувам ова“, ако одговорот е затоа што вашите цели не се совпаѓаат со туѓ план за успех, признајте го тоа чувство и потоа пуштете го“, напиша Хелена за CNBC.

„Откако ќе откриете од каде доаѓа тој став, тој ќе има помала моќ над вас“, додаде Хелена. „Успехот изгледа различно за секого. На крајот, треба да одлучите дали го заслужувате доброто во вашиот живот и за што сте работеле толку напорно“.

„Не сум толку добар како другите“
Во свет во кој луѓето постојано ги пренесуваат најважните настани од нивниот живот на социјалните мрежи без да ги откриваат своите тешкотии и неуспеси, можеби ќе почнете да верувате дека другите луѓе се подобри од вас. Можеби се чувствувате како никогаш да не можете да се измерите со луѓето на кои најмногу ги почитувате и им се восхитувате.

Можеби ќе си речете: „Јас не сум толку добар како нив“ или „Никогаш нема да го имам животот каков што имаат тие“.

„Наместо да се фокусирате на фактот дека не сте толку убави, смешни или иновативни како некој друг, фокусирајте се на атрибутите што ги носите на масата“, напиша Ема Сепала, предавач на Универзитетот Јеил за Make It.

Ако ви треба помош да пронајдете работи на кои ќе им се восхитувате, замолете ги луѓето околу вас да споделат што најмногу го ценат кај вас, советуваше Сепала. Тоа „ќе ја зајакне вашата издржливост и може да ви помогне да ги отворите очите за тоа колку придонесувате за оние околу вас и колку сте ценети вие и вашите силни страни“, напиша таа.

„Нема да се сменам, јас сум тој што сум“
Ако постојано си велите: „Не се менувам“ или „Ова сум јас“, го ограничувате вашето учење, според психологот и автор Кортни Ворен.

„Луѓето со ниска емоционална интелигенција често се поригидни и ќе се борат со напорите да се променат или еволуираат“, напиша Ворен за Make It. „Цврстите верувања се важни, но исто така е и отвореноста за нови можности.

Следниот пат кога ќе добиете повратна информација од вашиот шеф, обидете се да ја користите оваа фраза, предложи Ворен: „Треба повеќе да размислам за тоа што го кажувате. Сакам да бидам отворен за повратни информации за себе, дури и кога е тешко да се слушне“.