Трите најголеми акционери на ЕЦБ со различни ставови за каматните стапки

10

Тројцата најголеми акционери на Европската централна банка (ЕЦБ) во средата наведоа различни патишта за понатамошниот тренд на каматните стапки, пред тешката дебата што ја очекува ЕЦБ во наредните недели.

Гувернерите на централните банки на Германија, Франција и Италија, кои ги имаат трите најголеми удели во ЕЦБ, ги искажаа своите ставови откако податоците покажаа дека инфлацијата се зголеми неочекувано во неколку економии во еврозоната овој месец, поттикнувајќи ги облозите на инвеститорите за натамошно зголемување на каматните стапки.

Претседателот на Бундесбанк, Јоаким Нагел, се чини дека ги поддржа тие очекувања, очекувајќи „понатамошни значајни чекори во каматните стапки“ по март, кога ЕЦБ веќе објави зголемување од половина процентен поен.

„Поместувањето на каматните стапки најавен за март нема да биде последен“, рече во својот говор Нагел, кого Ројтерс го нарекува „политички јастреб кој се залага за повисоки стапки“.

После тоа можеби ќе бидат потребни дополнителни значајни чекори во каматните стапки“, објасни Нагел.

Пазарите на пари очекуваа депозитната стапка на ЕЦБ да достигне врв од 4% во декември, од 2,5% сега, со уште 50 базични поени зголемување во мај, а потоа стабилни зголемувања во остатокот од годината.

Гувернерот на француската централна банка, Франсоа Вилерој де Галхау, беше повнимателен, велејќи дека ЕЦБ сега треба да продолжи да ги зголемува стапките „постепено“ и да го заврши процесот најдоцна до септември.

„Не смееме пребрзо да прогласиме победа над инфлацијата – но треба да бидеме постепени и попрагматични во темпото на понатамошни зголемувања“, им рече Вилерој пред француските пратеници.

Игнацио Виско, шеф на Банката на Италија, го повтори повикот на Вилерој за попостепени зголемувања, но отиде подалеку и рече дека инфлацијата покажува рани знаци на забавување.

„Податоците за пазарните и анкетните инфлациски очекувања – вклучувајќи го и нивниот неодамнешен пад во блиска иднина и нивниот намален профил – и значителното забавување на цените на тримесечна годишна основа може да ја доведе во прашање истрајноста на инфлацијата на високи нивоа во еврозоната , зајакнување на случајот за постепена монетарна нормализација“, рече тој неодамна во Франкфурт, каде што е седиштето на ЕЦБ.

Од јули, ЕЦБ ги зголеми стапките за 300 базични поени во обид да ја врати инфлацијата, која достигна двоцифрени вредности на крајот на минатата година, на целта од 2%, потсетува Ројтерс, додавајќи дека најновите податоци покажуваат дека трендот е прекинат.

Инфлацијата во Франција, Шпанија и Германија во јануари ги надмина очекувањата, што сугерира дека на ниво на еврозоната, што ќе биде објавено во четврток, таа може да биде повеќе од половина процентен поен над проекцијата на економистите од 8,2%.

И базичната инфлација, која ги филтрира нестабилните цени на храната и добиточната храна, исто така, не покажа знаци на олеснување – клучен аргумент што јастребите веројатно ќе го користат за да извршат притисок за повеќе зголемувања на стапките.

Врз основа на веќе објавените национални податоци, Barclays предвиде дека базичната инфлација може да забрза до 5,4% од 5,3%, објави Ројтерс.

Фото: Freepik