Цената на биткоинот би можела да собори рекорд

105

Водечката светска криптовалута Биткоин би можела да достигне рекорд следната година, предвидува аналитичарот на Standard Chartered оваа недела во белешката што ја виде Ројтерс.

Според Џеф Кендрик, криптовалутата би можела да се искачи на 50.000 долари оваа година, а потенцијално и повеќе, бидејќи скокот на цената ќе ги поттикне рударите на Биткоин да соберат повеќе од понудата. Ова би создало нерамнотежа помеѓу понудата и побарувачката, поттикнувајќи понатамошен раст.

Британскиот банкарски гигант Standard Chartered на почетокот на оваа година предвиде дека Bitcoin ќе скокне на 100.000 долари во 2024 година, наведувајќи дека таканаречената „криптозима“ е завршена благодарение на стресот во традиционалниот банкарски сектор, пишува порталот Logical.