Цената на Брент падна поради стравувањата од новиот вид на Ковид-19

31

Суровата нафта „Брент“ поевтини, откако зголемените случаи на коронавирус и новиот вид на Ковид-19 ја зголемија загриженоста за изгледите за побарувачка пред состанокот за производствената политика на ОПЕК + следната недела.

Фјучерсите во Лондон паднаа на 80 долари за барел откако суровата нафта беше зафатена од бранот на претпазливост на светските берзи. Инфекциите се во пораст во Европа и САД, додека британските власти привремено ќе ги забранат летовите од некои јужноафрикански земји и патниците во карантин поради загриженоста за појава на нов вид во регионот.

„Новата верзија на КОВИД, откриена во Јужна Африка, огласи нови аларми“, рече Вандана Хари, основач на Vanda Insights во Сингапур.

„Очекувам ОПЕК + да го задржи курсот на својата стратегија за намалување, но доколку новата опција се појави како голем проблем во наредните денови, на крајот може да ги запре месечните зголемувања“.

ОПЕК + се состанува на 2 декември за да одлучи за производствената политика во јануари по потегот без преседан на Соединетите Држави и други земји да користат стратешки резерви за да го скротат растот на цените на енергијата. Додека делегатите на картелот сигнализираа дека испораките можеби ќе треба да се одложат, Citigroup Inc. рече дека намалувањето на квотите ќе го поткопа тврдењето на групата да обезбеди јавно добро преку стабилизирање на пазарите.

Алијансата, која го обновува пазарното снабдување од 400.000 барели дневно секој месец, ќе мора да ги земе предвид внатрешните прогнози дека ослободувањето на резервите ќе го влоши вишокот што го предвидува за почетокот на следната година. Сепак, групата беше обвинета за создавање „вештачка побарувачка“ од страна на Меѓународната агенција за енергија, која бараше забрзано враќање на залихите.

Способноста на ОПЕК да ги постигне своите растечки цели за производство е попречена од недоволното работење на некои членки.

Групацијата обезбеди само половина од зголемувањето што го планираше за октомври, бидејќи африканските земји – особено Ангола и Нигерија – не можат доволно брзо да ги повратат загубите во производството.