Цената на гасот падна под 1.000 долари

39

Цената на ноемвриските фјучерси на гас во Европа на отворањето на тргувањето во четвртокот падна за 9 отсто, на 950 долари за илјада кубни метри, покажуваат податоците на берзата ICE.

Претседателот на Русија, Владимир Путин, во средата и нареди на компанијата Газпром, откако подземните магацини во Русија ќе се наполнат со гас, да започне со зголемување на испораките во Европа.

Директорот на Газпром, Алексеј Милер изјави дека Газпром е подготвен за тоа. Пазарот тогаш реагираше со пад на цената.

Во последните месеци, цените на фјучерсите на гасот во Европа се зголемија повеќе од двојно. Во август цената едвај надмина 500 долари, додека на 6 октомври достигна историски максимум од 1.937 долари за илјада кубни метри.

Експертите го објаснуваат зголемувањето на цените на гасот на ниското ниво на искористеност на складиштето на гас, ограничената понуда на главните добавувачи и големата побарувачка за природен течен природен гас во Азија.