Цените на нафтата близу 63 долари

7

Цените на нафтата пораснаа на меѓународните пазари и достигнаа ниво до 63 долари, поттикнати од податоците од кинескиот и американскиот услужен сектор, коишто ја намалија загриженоста поради ширење на пандемијата во Европа и Индија.

На лондонскиот пазар, цената на барел нафта поскапела за 80 центи на 62,95 долари. На американскиот пазар со барел нафта се тргувало по 82 центи повисока цена од 59,47 долари.

Пазари ги дестабилизираше врста за зголемената достава од Организацијата на земји извозници на нафта и нејзините партнери и ширење на пандемијата во Индија и делови од Европа.

Земјите извознички на нафта минатата недела договорија постепено зголемување на испораката, за 1,1 милион барели дневно до крајот на јули.

Фото: Pixabay