Цените на нафтата минатата недела благо пораснаа

18

Цените на нафтата на светскиот пазар се зголемија малку минатата недела, бидејќи производството на нафта во Мексиканскиот Залив полека се опоравува по ураганот Ида, но повисокиот раст на цените го спречува опоравувањето на економиите од кризата од коронавирусот.

Цената на барелот на лондонскиот пазар зајакна минатата недела за 0,4 проценти, на 72,92 долари, додека на американскиот пазар барелот порасна за 0,6 проценти, на 69,72 долари.

Поддршката за цената е обезбедена со бавното закрепнување на американското производство по ураганот Ида. Приближно три четвртини од производството на нафта во Мексиканскиот Залив во САД, околу 1,4 милиони барели дневно, сè уште е запрено по пустошењето на Ида кон крајот на август.

“И покрај започнувањето на производството на нафта во морето, влијанието на Ида најверојатно ќе се почувствува во наредните недели“, рече брокерот Стивен Бренок.

Американското производство на сурова нафта годинава ќе падне за 200.000 барели дневно, на 11,08 милиони барели дневно, процени американското Министерство за енергетика, истакнувајќи дека ураганот Ида треба да предизвика поголем пад од досега проектираните 160.000 барели дневно.

Трговците, од друга страна, беа загрижени дека во исто време ја намалија прогнозата за раст на глобалната побарувачка за нафта оваа година и повеќе или помалку ја потврдија онаа за следната година.

Покрај тоа, голем број неодамнешни податоци укажуваат на забавување на закрепнувањето на најголемите светски економии од кризата со корона, што исто така може да го забави закрепнувањето на побарувачката на нафта.