Цените на нафтата околу 71 долар

9

Цените на нафтата на меѓународните пазари се движат околу 71 долар под притисок на силниот долар, којшто го втор план ги потисна очекувањата за закрепнување на побарувачката благодарение на вакцинацијата.

На лондонскиот пазар цената на барел поевтини за 58 центи на 70,91 долари. Во скоро ист износ е намалена цената и на американскиот пазар, каде што со барел нафта се тргуваше по цена од 68,68 долари.

Цените на нафтата во изминатите неколку недели имаа голем скок под влијание на очекувањата да зајакне побарувачката благодарение на забрзаната вакцинација на населението, а дополнителна поддршка пружа и ограниченото снабдување од водечките производители.

Фото: Freepik