Цените на нафтата паднаа за речиси 5 отсто минатата недела

22

На светските берзи цените на нафтата паднаа за речиси 5 отсто минатата недела, бидејќи трговците стравуваат од слабеење на побарувачката поради забавувањето на глобалниот економски раст и зголемувањето на каматните стапки на американската ФЕД за да се спречи високата инфлација.

Цената на барелот на лондонскиот пазар минатата недела падна за 4,5 отсто на 106,65 долари, додека на американскиот пазар барелот падна за 4,6 отсто на 102,07 долари.

Падот на цените се должи на загриженоста за побарувачката, со оглед на забавувањето на светскиот економски раст. Минатата недела, Меѓународниот монетарен фонд ја намали проценката за светскиот економски раст оваа година од претходните 4,4 на 3,6 отсто, предупредувајќи дека закрепнувањето од кризата со корона е загрозено од војната во Украина и високата инфлација.