Цените на недвижностите паѓаат ширум светот

73

Минатата година, најголемата компанија за недвижнини во Окленд не можеше доволно брзо да продава имоти за да ја задоволи побарувачката во најголемиот град во Нов Зеланд.

Куќите „летаа низ вратата“, рече Грант Сајкс, менаџер во агенцијата за недвижности Barfoot & Thompson.

„Имаше моменти кога агентите стоеја во шок, запрепастени од постигнатите цени“, изјави тој за CNN Business.

Во еден пример, имот продаден за еден милион новозеландски долари (околу 610.000 евра) над бараната цена на аукција која траеше сите осум минути. Инаку, повеќето куќи во Нов Зеланд се продаваат на аукција.

Тоа беше во мај 2021 година, кога продажбата привлече илјадници понудувачи кои ги зголемија цените. Оттогаш, стапката на продажба на аукциите на Barfoot & Thompson драстично падна, според Сајкс, продолжувајќи го времето на продажба и намалувајќи ги цените.

Времето потребно за продажба на имот во Нов Зеланд се зголемило во просек за околу 10 дена од октомври 2021 година, според податоците на Институтот за недвижности на Нов Зеланд. Во меѓувреме, продажбата падна за речиси 35%, а просечните цени на куќите се намалија за 7,5% во изминатата година.

Нов Зеланд е пример за глобален притисок врз пазарот на домување, што има страшни последици за светската економија.

Избувнувањето на пандемијата, што доведе до вртоглаво покачување на цените на куќите, паѓа и цените сега паѓаат од Канада до Кина, поставувајќи ја сцената за најшироко забавување на пазарот на домување од глобалната финансиска криза.

Зголемените каматни стапки предизвикуваат драматични промени. Централните банки во војната против инфлацијата ги подигнаа стапките на нивоа што не беа забележани повеќе од една деценија, со брановидни ефекти врз трошоците за задолжување.

Стапките на хипотекарните стапки во САД достигнаа 7% минатиот месец за прв пат од 2002 година, во однос на нешто повеќе од 3% пред една година, пред малку да се повлечат во ноември како што инфлацијата се намали.

Во Европската унија и во Обединетото Кралство, хипотекарните стапки се повеќе од двојно зголемени од минатата година, што ги избрка потенцијалните купувачи од пазарот за недвижнини.

„Генерално, ова е најзагрижувачката перспектива за пазарот на домување од 2007-2008 година, со пазарите позиционирани помеѓу прогнозите за скромни падови и многу поостри падови од 15%-20%,“ рече Адам Слејтер, главен економист во консултантската куќа. Oxford Economics .

Кој е еден од клучните фактори што одредува колку ќе бидат ниските цени? Невработеноста. Зголемувањето на невработеноста може да доведе до принудни продажби и запленувања, „каде длабоките попусти се вообичаени“, според Слејтер.

Но, дури и ако корекцијата на цената е блага, забавувањето на пазарот на недвижности може да има сериозни последици, бидејќи станбените трансакции ја поттикнуваат активноста во другите сектори на економијата.

Предупредувачки знаци
Цените на куќите веќе паѓаат во повеќе од половина од 18-те напредни економии што ги следи Oxford Economics, вклучувајќи ги Обединетото Кралство, Германија, Шведска, Австралија и Канада, каде што цените паднаа за околу 7% од февруари до август.

„Одложувањата на податоците веројатно значат дека повеќето пазари сега доживуваат пад на цените“, рече Слејтер.

„Сега сме во раните фази на прилично јасен пад и единственото вистинско прашање е колку ќе биде стрмно и колку долго ќе трае.

Цените на куќите во Соединетите Држави – кои се зголемија најмногу од 1970-тите за време на пандемијата – исто така паѓаат. Економистите во Голдман Сакс очекуваат пад од околу 5%-10% од врвот постигнат во јуни до март 2024 година.

Во „песимистичко“ сценарио, американските цени би можеле да паднат до 20%, напиша неодамна на блог економистот на Далас ФЕД, Енрике Мартинез-Гарсија.

Цените на новите станови во Кина паднаа во октомври со најбрзо темпо во последните седум години, според официјалните податоци, како одраз на продлабочувањето на падот на пазарот на домување што ја зафати земјата со месеци и силно тежи на нејзината економија.

Продажбата на домови падна за 43% оваа година, според China Index Academy, истражувачка фирма.

Продажбата паѓа и на други места, бидејќи банките заземаат повнимателен пристап кон кредитирањето, а потенцијалните купувачи на станови го одложуваат купувањето во услови на многу повисоки трошоци за задолжување и влошување на економската перспектива.

Според официјалните податоци, продажбата на куќи во Британија во септември била 32% под нивото од претходната година. Внимателно следеното истражување покажа дека барањата за нови клиенти паднаа шести последователен месец во октомври на најниско ниво од 2008 година, исклучувајќи ги првите месеци од 2020 година кога пазарот беше главно затворен поради пандемијата.

Во Соединетите Држави, постојните продажби на домови паднаа за повеќе од 28% во октомври во однос на истиот период минатата година, деветти по ред месечен пад, според Националната асоцијација на Брокерите.

Стапките на хипотеки во 25 големи градови низ светот, следени од UBS, се речиси двојно зголемени во просек од минатата година, што го прави купувањето домови многу помалку прифатливо.

„Квалификуван работник во услужниот сектор може да си дозволи приближно една третина помалку домување отколку пред пандемијата“, според Глобалниот индекс на меурчиња за недвижности на UBS.

Освен што ги обесхрабри новите купувачи, наглото зголемување на каматните стапки ги шокираше и постоечките сопственици на куќи кои се навикнаа на повеќе од една деценија ултра ниски трошоци за задолжување.

Во Британија, повеќе од 4 милиони хипотеки се издадени на првпат купувачи од 2009 година, кога стапките беа блиску до нула. „Има многу луѓе кои не ценат како е кога нивните месечни трошоци се зголемуваат“, рече Том Бил, раководител на истражувањето за станбени објекти во Велика Британија во брокерот Најт Френк.

Во земјите со повисок процент на хипотеки со променлива стапка, како што се Шведска и Австралија, шокот ќе биде моментален и може да го зголеми ризикот од присилна продажба што побрзо ги намалува цените.

Но, дури и во места каде што голем дел од хипотеките се фиксни, како што се Нов Зеланд и Обединетото Кралство, просечната рочност на овие хипотеки е прилично кратка.