Цените на недвижностите вртоглаво растат – Во кои земји е најскапо да се поседува недвижен имот

107

Многу градови низ светот станаа многу скапи за купување дом, но кои градови се речиси недостапни кога станува збор за поседување недвижен имот

Следниот инфографик ги прикажува пазарите на недвижности кои се сметаат за „недостапни“ во 2024 година, рангирани според нивниот сооднос цена-приход.

Овој податок доаѓа од Меѓународниот извештај за достапност на станови на Демографија, изработен од Центарот за демографија и политика на Универзитетот Чепмен.

Просечниот однос на цената на имотот и приходот ја споредува средната цена на домот со просечниот приход на домаќинството на секој пазар.

Повисок сооднос (повисоки цени во споредба со приходите) значи дека градот е помалку достапен.

Во соседната табела, се  податоците што се користени за креирање на оваа графика. Оваа анализа опфаќа 94 пазари во осум земји: Австралија, Канада, Кина, Ирска, Нов Зеланд, Сингапур, Обединетото Кралство и САД.

Според извештајот Demographie, градовите со просечен однос цена-приход над 9,0 се сметаат за „неверојатно недостапни“.

Хонг Конг е на прво место и има сооднос од 16,7, што значи дека просечната цена на куќата е 16,7 пати поголема од просечната плата.

Во следната табела се прикажани најпристапните градови на споменатите пазари во овие осум земји.