Црна Гора се откажа од новиот модел на економско државјанство

5

Актуелната црногорска влада се откажа од новиот модел на продолжување на програмата за економско државјанство, според кој парите од проектот би биле наменети исклучиво за враќање на кинескиот заем за автопатот.

Причината, според изворите, е што премиерот и министрите во контактите со највисоките претставници на Европската комисија биле јасно предупредени дека таквиот модел, по примерот на Малта, е апсолутно неприфатлив и ќе има негативни последици за процесот на европските интеграции, пишува Мина, повикувајќи се на Победа.

Европската унија ја тужеше Малта поради моделот на „златен пасош“. Контроверзниот проект беше официјално завршен на 31 декември, но постои скептицизам во јавноста, Брисел и Вашингтон за искреноста на ваквата најава, поради големиот број апликации.

„Добивме предупредување дека и тој предлог не е прифатлив, така што нема ништо што наликува на претходниот модел. Нема простор за иновативни модели поради противењето на ЕК“, изјави за „Побједа“ висок извор од власта.

Според новиот модел, кој беше отфрлен од Брисел, продажбата на таканаречените златни пасоши ќе претрпи промени во смисла на одлевање на нивните пари на една жиро сметка, а собраните средства ќе се насочат кон кинеската Ексим банка. Претходно беше објавено дека владата планира да додели уште стотина почесни државјанства во следните неколку месеци, иако проектот заврши на 31 декември минатата година.

„Постапката е бавна. Сите апликации кои се поднесени се во процес на обработка“, вели извор од Побједа.

Основа за наградата е тоа што проектот не е откажан, туку завршен, така што во процедура се уште 240 пријави, за 240 апликанти и 547 членови на семејства кои поднеле барања до 31 декември минатата година.

Од почетокот на јули до крајот на минатата година донесени се 398 решенија за стекнување на црногорско државјанство по пат на прием по економско државјанство и тоа 118 решенија за баратели и 280 решенија за членови на нивните семејства.

Ова се наведува во документот што го објави владата, а во кој пишува дека барањата се однесуваат на оние доставени до Министерството за внатрешни работи во периодот пред 1 јули минатата година.