Цукерберг сензационално се враќа во клубот на милијардерите

33

Се врати. Марк Цукерберг, извршен директор на гигантот за социјалните медиуми Мета Платформи, повторно е еден од најбогатите милијардери на планетата.

Цукерберг во 2022 година беше исфрлен од 20-те најбогати луѓе во светот.

Во текот на изминатата година, неговото богатство, кое е поврзано со берзанските перформанси на Мета, од кои тој е еден од најголемите индивидуални акционери, се намали за 71 милијарда долари во споредба со 2021 година.

Оваа загуба претставуваше 57% од неговото богатство. Цукерберг тогаш живееше кошмар, поттикнат од неподготвеноста на инвеститорите да се обложуваат на метаверс како следната голема работа за матичната компанија на Facebook, Instagram и WhatsApp. Инвеститорите мислеа дека инвестирањето во нов проект е глупаво и премногу ризично.

Како Цукерберг повторно се поврза со инвеститорите
The Street известува дека Цукерберг долго време се држел за стратегијата Metaverse, додека конечно не ги отворил очите и не се согласил да се фокусира на основната дејност на неговата група, имено развивање услуги и производи кои корисниците на социјалните мрежи ги сакаат и кон кои се стремат. Оваа промена во стратегијата се исплатеше и тој ја врати довербата кај инвеститорите.

Покрај тоа, Цукерберг започна со објавување на два големи бранови на отпуштања. Првиот бран, на 9 ноември, одзеде 11.000 работни места, најмногу за Мета од нејзиното основање во 2004 година. Вториот бран опфати елиминација на 10.000 работни места, беше објавено во март. Вкупно, Мета одлучи да укине 21.000 работни места за приближно пет месеци.

Цукерберг ја нарече и 2023 година година на ефикасност. Оваа ефикасност се исплати, бидејќи приходите на Мета се зголемија за 3% до 28,65 милијарди долари во првиот квартал, објави компанијата на 26 април. Нето добивката падна за 24% на 5,71 милијарди долари, но претрпе голем товар за реструктуирање од 621 милион долари. Трошоците ќе бидат ограничени оваа година, соопшти компанијата со седиште во Менло Парк, Калифорнија, очекувајќи приходите во вториот квартал да пораснат помеѓу 29,5 и 32 милијарди долари.

„Додека нашата финансиска позиција се подобрува, јас продолжувам да верувам дека забавувањето на вработувањето, израмнувањето на нашата менаџерска структура, зголемувањето на процентот на нашата компанија која е технички и поригорозно дава приоритет на проектите ќе ја подобри брзината и квалитетот на нашата работа“, им рече Цукерберг на аналитичарите за време на повикот на компанијата за приходите на 26 април. „Исто така, верувам дека посилната финансиска позиција ќе ни овозможи да се справиме со нестабилното опкружување додека ќе останеме фокусирани на нашите долгорочни приоритети.

Цукерберг оваа година заработи 42,3 милијарди долари.

Фото: Facebook