Тука дури и туристите се жалат дека има премногу туристи: Имаат 15.550 жители и милијарда евра приходи

271

Приближно 33 милиони луѓе ја посетиле Грција во 2023 година, што е за 5 милиони повеќе од претходната година. Многу туристи се привлечени во Грција од античките археолошки локалитети, тиркизните води и сигурно сончево време. Но, во извештајот објавен на 13 јуни, народниот правобранител предупреди на зголемените ризици за животната средина и повика на итни реформи. Грција мора да го намали неконтролираното градење и да ги заштити водните ресурси и крајбрежните области ако сака да одржи здрава туристичка индустрија, пишува Индипендент.

– Економијата на нашата земја во голема мера се потпира на туризмот, што ја прави потребата за негово менаџирање на одржлив начин уште поитна. Грција не смее да го исцрпува својот потенцијал, да го расфрла и да ги прави нашите туристички дестинации неатрактивни со текот на времето – се наведува во извештајот.

Дури и туристите се жалат на премногу туристи
Туризмот сочинува повеќе од една четвртина од економското производство и речиси 2 милиони Грци ги добиваат своите годишни приходи од овој сектор, се вели во извештајот, прв во секторот за грчкиот омбудсман откако телото е основано пред повеќе од 25 години. Приходите се очекува да пораснат од минатогодишните 20,5 милијарди на 21 милијарда во 2024 година. Тоа е навистина благодет за економијата што излегува од повеќедецениска должничка криза.

Омилениот Санторини, мал остров со население од 15.550, прима повеќе од 5,5 милиони посетители годишно. Тоа е двојно повеќе од бројот на кој беше домаќин во 2012 година, па дури и туристите се жалат на големиот број туристи, се вели во извештајот. Според ова, само островот обезбедува една милијарда евра годишен приход, пренесува tportal.

Тој повика на поголема регулатива за да се намали изградбата на крајбрежјето и да се забави сечата што создаде соодветни услови за поплави. Исто така, повикува на поголема грижа за водните ресурси во светло на „големите“ барања за вода за пиење, базени и водни паркови.

– Туризмот е област во која недостатокот на визија и стратегија се јавува со особен интензитет. Има огромна потреба од имплементација на јасно управување со туризмот – се наведува во извештајот.

Минатогодишната сезона на шумски пожари во Европа беше меѓу најлошите овој век, објави Европската комисија. Пожарите зафатија повеќе од половина милион хектари, доведоа до масовна евакуација и загинаа најмалку 20 луѓе во Грција, пренесува Пословни.