Турција има најголем раст на животниот стандард меѓу земјите кандидати

81

Турција има најголем раст на животниот стандард меѓу земјите кандидати и веќе надмина две членки на Унијата, покажуваат најновите податоци на Евростат.

Така, според податоците на Евростат, просечен Турчин денес има поголема потрошувачка (67% од просекот на ЕУ) од населението во Бугарија (58) и Хрватска (66) и е рамо до рамо со Унгарија (67).

Турција исто така има повисок стандард од Црна Гора (60), Србија (49), Северна Македонија (42), БиХ (41) и Албанија (39).

Фото: Pixabay