Турција ќе ги остави каматните стапки непроменети и покрај рекордната инфлација

47

Централната банка на Турција може да ја остави основната каматна стапка непроменета на 14%. Такви се очекувањата на економистите кои ги интервјуираше Ројтерс и покрај војната во Украина и континуираниот раст на цените на енергијата.

Повеќето економисти очекуваат каматните стапки да останат стабилни до крајот на годината, што го одразува недостатокот на пресврт во неконвенционалното економско разбирање на турскиот претседател Реџеп Таип Ердоган.

Во јануари, централната банка привремено го прекина циклусот на намалување на каматните стапки, откако намалувањето од 500 базични поени минатата година доведе до 20-годишен врв на инфлацијата.

Порастот на цената на голем број стоки ја повлече турската лира надолу, која збриша 44% од нејзината вредност во долари минатата година и уште 10% од почетокот на 2022 година, главно поради првичните ефекти од руската инвазија на Украина.

Економистите очекуваат инфлацијата во Турција да се приближи до 70%, додека падот на лирата и растот на цените на енергијата продолжуваат да го зголемуваат притисокот. Според нив, сепак, зголемување на каматите не доаѓа предвид.

Сите 18 економисти интервјуирани од Ројтерс предвидуваат дека основната каматна стапка ќе остане непроменета на 14 отсто по состанокот на банката во четврток. Ова ниво на показателот беше достигнато во декември, откако финансиската институција лани во септември започна циклус на намалување на каматните стапки.

Зголемувањето на каматните стапки ќе ублажи дел од тензиите со тоа што ќе помогне да порасне лирата и да се зголемат очекувањата за инфлација, велат економистите. Сепак, според Goldman Sachs, властите би направиле таков потег само доколку ги следат традиционалните стратегии, но нема знаци дека ќе се откажат од нивните сегашни планови.

„Очекуваме притисокот врз лирата да продолжи и веруваме дека властите мора да реагираат. Сепак, очекуваме нивниот одговор да биде во форма на интервенција на девизните пазари, нови инструменти и други нетрадиционални мерки“, додаваат експертите од Goldman.