UBS: Credit Suisse повеќе не зависи од заемите на швајцарската влада

9

УБС соопшти дека го раскинала договорот за заштита од загуба од 9 милијарди швајцарски франци (10,27 милијарди долари) и заштитен механизам за јавна ликвидност од 100 милијарди швајцарски франци, формиран од швајцарската влада кога ја презеде ривалската банка Credit Suisse во март.
УБС соопшти дека одлуката следела „сеопфатна проценка“ на несуштинските средства на Credit Suisse кои биле предмет на мерки за поддршка на ликвидноста.

Овие мерки, заедно со интервенцијата на УБС, придонесоа за стабилизација на Credit Suisse, и за финансиска стабилност во Швајцарија и на глобално ниво“, се вели во соопштението на UBS.

Credit Suisse, исто така, целосно отплати итен заем за ликвидност од 50 милијарди швајцарски франци на Швајцарската национална банка во март, бидејќи Credit Suisse паѓа поради намалената доверба на акционерите и инвеститорите, потврди UBS.

„На овој начин, овие мерки, воведени во согласност со законот за вонредни состојби за зачувување на финансиската стабилност, ќе престанат да постојат, а Конфедерацијата и даночните обврзници повеќе нема да сносат никакви ризици кои произлегуваат од овие гаранции. Дополнително, на овие гаранции Конфедерацијата заработила околу 200 милиони швајцарски франци“, соопштија од швајцарската влада.

Швајцарскиот федерален совет планира да му предложи на парламентот закон за воведување заштита на јавната ликвидност (PLB), а во исто време да работи на „сеопфатна ревизија на регулаторната рамка која е преголема за да се укине“.