Украина бара од ММФ заем до 20 милијарди долари

12

Украина сака да постигне договор со Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) до крајот на годината за програма за заем во вредност од 15 до 20 милијарди долари за поддршка на економијата опустошена од војната, изјави украинскиот гувернер Кирил Шевченко за Ројтерс.

Погодена од руската инвазија која започна на 24 февруари, Украина се соочува со економски пад од 35 до 45 отсто во 2022 година и месечен фискален дефицит од пет милијарди долари и во голема мера се потпира на странско финансирање од западните партнери. Говорејќи за време на посетата на Лондон, Шевченко исто така изрази надеж дека ќе постигне договор „во рок од неколку недели“ за swap линијата со Банката на Англија, но не ја прецизираше сумата.

Киев веќе поднесе барање до ММФ, рече гувернерот и сега е во консултации со Фондот за ново финансирање, кое се надева дека ќе обезбеди дури 20 милијарди долари во текот на две или три години во форма на стенд-бај аранжман (SBA) или Extended Fund Facility (EFF). Тоа е првпат Украина да го претстави износот на новото финансирање што и е потребно од ММФ.

Програмата од 20 милијарди долари ќе биде вториот по големина активен заем на ММФ по Аргентина. „ММФ отсекогаш бил партнер на Украина за време на војната“, изјави Шевченко за Ројтерс.

„Се надевам дека ќе ја започнеме програмата оваа година“. Првиот човек на централната банка изјави дека новата програма треба да овозможи мерки кои ќе помогнат за стабилизирање на економијата. Ова може да обезбеди враќање на предвоените услови, како што се флексибилен девизен курс, отсуство на ограничувања на девизниот пазар, намалување на лошите заеми во банкарскиот сектор и урамнотежена фискална политика.

Последниот заем од ММФ за Украина беше 1,4 милијарди долари итна финансиска поддршка договорена во март, што одговара на половина од квотата на Украина во ММФ. Исто така, Киев сега е во преговори со своите меѓународни кредитори за замрзнување на долгот за да се олесни кризата со ликвидноста.

Во вторникот, украинската енергетска компанија „Нафтогас“ стана првата државна компанија од почетокот на руската инвазија која не може да ги исполни своите обврски. „Се надевам дека „Нафтогас“ заедно со Министерството за финансии ќе најдат решение“, рече Шевченко. „Последиците (од неисполнување на обврските) ќе се однесуваат исклучиво на „Нафтогас“. Централната банка на Украина веќе има линија од 1 милијарда долари со централната банка на Полска. Одредено олеснување за девизните приходи и ликвидност ќе дојде и од договорот договорен минатата недела меѓу Москва и Киев за да се овозможи безбеден премин за испораките на жито до и од украинските пристаништа блокирани од Русија по инвазијата.

Сепак, тие приходи и испораки сериозно ќе се зголемат дури следната година, кога, според „конзервативните“ проценки на централната банка, извозот би можел да достигне пет милиони тони месечно и да генерира приближно пет милијарди долари во 2023 година, рече Шевченко. Зборувајќи за интервенцијата на централната банка на девизните пазари, како и за програмата за откуп на обврзници, Шевченко рече дека и двете активности засега ќе продолжат, иако програмата за откуп на обврзници ќе заврши веднаш штом ќе заврши војната.

„Обезбедувањето парично финансирање беше најболната одлука во мојот живот, но сфативме дека тоа е неопходно за време на војната“, рече Шевченко. Тој додаде дека бизнисот за време на војната донесе голем број нови термини, како што се оној што се користи за опишување на временската рамка на должнички инструмент што се користи во конфликтен контекст. „Го гледаме (ова) една од најголемите неизвесности“, рече тој. „До крајот на војната, ние и Министерството за финансии треба да работиме заедно за да ги надминеме сите овие предизвици, користејќи ги монетарните финансии и внатрешниот пазар на долгови“.