Унгарија ќе ја преземе контролата врз енергетските компании во случај на криза

37

Унгарскиот премиер Виктор Орбан потпиша декрет со кој и се овозможува на владата да ја преземе контролата врз енергетските компании во случај на енергетска криза. Германија веќе презеде слична мерка.

Текстовите на унгарската уредба се однесуваат на клучните компании, производители и снабдувачи на електрична енергија, како и од гасната и нафтената индустрија, рудниците и компаниите за централно греење, вклучително и операторот на гасната мрежа во земјата FGSZ, наведува Ројтерс.
Ова ќе им овозможи на властите да управуваат со снабдувањето со енергија во кризна ситуација.

Русија обезбедува 85% од увозот на природен гас за Унгарија, при што најголемиот дел (околу 3,5 милијарди кубни метри годишно) од овие резерви поминува низ Турски тек и преку Бугарија. Преку Австрија, Унгарија добива и околу 1 милијарда кубни метри гас од „Газпром“. До крајот на јуни, земјата испумпа 2,7 милијарди кубни метри гас, или речиси 40% од нејзиниот капацитет за складирање гас.

Унгарската енергија е исто така многу зависна од увозот на руска нафта (65% од увозот). Поради оваа причина, Будимпешта долго време се спротивставува на забраната за увоз на руска нафта во ЕУ, и покрај исклучокот доделен од Брисел.

Извори на светските агенции коментираат дека на клучниот состанок на крајот на мај, кога ЕУ го забрани увозот на руска нафта, Орбан побарал гаранции за својата земја во случај на целосно прекинување на испораките, но од руска страна.

Сепак, анализата на Центарот за проучување на демократијата, цитирана од EurActiv, покажува дека на земјите од Централна и Источна Европа воопшто не им се потребни отстапките што ги добиле. Опцијата дозволува само нелегален увоз на руска нафта во заедницата, вели авторот Мартин Владимиров, потсетувајќи дека испораките преку гасоводот „Дружба“ и претходно престанале и дека земјите кои зависат од него успеале да најдат алтернативи.

Преку терминалот на хрватскиот остров Крк можат да бидат доставени доволно количества нафта за рафинериите во Унгарија, Чешка, Хрватска и Словачка, се вели во анализата. Сите четири земји, заедно со Бугарија, добија ослободување од забраната за увоз на нафта од Русија до крајот на 2024 година.

Германија и Полска можат да ги искористат исклучоците за нафтоводот „Дружба“, но се откажаа, потсетува во својата анализа Мартин Владимиров. Сепак, податоците на Центарот покажуваат дека Германија е всушност земјата која е најранлива на енергетската безбедност. Ризиците за земјата се зголемуваат од 2014 година со анексијата на Крим од страна на Руската Федерација. Сепак, Берлин ја продлабочи својата зависност од рускиот природен гас, а горивото е од суштинско значење за германската економија.

Москва во последниве години влијаеше на одлуките на Германија во енергетскиот сектор, истакнува експертот за енергетика, додавајќи дека има „еклатантни дефицити“ во управувањето со секторот, кои вешто ги користеше Кремљ.