UNWTO: Во првите девет месеци 700 милиони туристи патувале низ светот

10

Во првите девет месеци од оваа година, околу 700 милиони туристи патувале низ светот, што е за 133 отсто повеќе отколку во исто време во 2021 година, но и на ниво од 63 отсто забележани во предпандемиската 2019 година, објави Светската туристичка организација (UNWTO).
Врз основа на новите, привремени резултати од својот светски барометар за туризам, како и оценките на панелот од туристички експерти, UNWTO проценува дека до крајот на 2022 година може да има одредено намалување на патувањата низ светот поради предизвиците поврзани на економската криза, високата инфлација и војната во Украина, кои влијаат на туристичкиот сообраќај и во 2023 година.

UNWTO исто така очекува дека до крајот на годината во светот ќе бидат забележани вкупно над 900 милиони пристигнувања на туристи, а со тоа нивниот број ќе достигне ниво од 65 проценти од предпандемијата 2019 година.

Европа со најмногу туристи и најблиску до резултатите од 2019 година.

Речиси 50 отсто од вкупните пристигнувања на туристи во светот во првите девет месеци, или 340 милиони од нив, се остварени само во третиот квартал од 2022 година.

Повеќе од половина од сите што патувале низ светот до крајот на септември, односно 68 отсто или 477 милиони од нив биле во Европа, со што ја задржува водечката позиција меѓу сите светски региони, како и достигнување на највисокото ниво од 81. проценти од тој сообраќај од 2019 година.

Покрај тоа, Европа забележа особено силни перформанси само во третиот квартал, кога бројот на пристигнувања на туристи достигна речиси 90 отсто од нивото во 2019 година.

Во споредба со истото време во 2021 година, до крајот на септември оваа година имало 126 отсто повеќе туристи во Европа, што според UNWTO е поттикнато од силната побарувачка во самата Европа и патувањата од САД.