Уште една голема кинеска финансиска компанија во неволја

45

Основана во 1995 година како компанија за преработка на дрво, Zhongzhi Enterprise Group прерасна во финансиски конгломерат со над 138 милијарди американски долари под управување. Сега ризикува да стане најновиот кинески финансиски гигант кој пропаѓа.

Zhongzhi често се нарекува „кинески Blackstone“ од домашните медиуми и работи во срцето на банкарскиот пазар во сенка, кој регулаторите се обидуваат да го доведат во ред од 2017 година со мал успех. Сега е во центарот на вниманието бидејќи нејзините поврзани фирми пропуштија да исплатат одредени инвестициски производи.

Инвеститорите не се единствените исплашени од импликациите на евентуалниот пад на Zhongzhi Enterprise Group. Кинеските власти веќе формираа работна група за проучување на можниот домино ефект, пишува Bloomberg.

Zhongzhi е една од последните самостојни приватни фирми за управување со средства што Пекинг се обидува да ги заузда за да ги намали ризиците за стотици илјади клиенти на мало кои купувале производи со висок принос под претпоставка дека се безбедни.

Сепак, тајмингот не може да биде полош за владата на Кси Џинпинг, бидејќи Кина веќе се бори со бавна економија и големи проблеми на пазарот на недвижности.

Zhongrong International Trust, кој е во сопственост на Zhongzhi, е меѓу најголемите фирми во индустријата за доверба во земјата, со вкупна вредност од 2,9 трилиони американски долари, што ги здружува заштедите на богатите домаќинства и корпоративни клиенти за инвестиции и заеми во недвижен имот, акции, обврзници и стоки. Zhongrong пропуштил најмалку две плаќања, со вкупно 39,5 милијарди јуани (околу 5,4 милијарди долари) до крајот на годината, според давателот на податоци Use Trust.

Проблемите на Жонгронг веројатно произлегоа од продажбата на инвестициски производи поврзани со недвижен имот.

Подемот и потенцијалниот пад на Zhongzhi внимателно ја отсликуваат траекторијата на кинеската економија во последните три децении, пишуваат аналитичарите на Bloomberg. Некогаш растечката економија сега се бори по репресијата на приватните бизниси, вклучително и прославените технолошки компании во земјата, додека потрошувачите сè уште бавно се опоравуваат од долгогодишните строги ограничувања поради пандемијата на коронавирус.

Тоа не е единствената голема финансиска фирма во неволја во моментов. Вкупно 106 доверливи производи во вредност од 44 милијарди јуани беа извонредни оваа година заклучно со 31 јули, според Use Trust. Инвестициите во недвижности учествуваат со 74 отсто од вредноста на тие неподмирени обврски.