Услужниот сектор во САД со неочекуван раст во август

9

Американскиот услужен сектор забележа неочекуван раст во август, пренесува француската новинска агенција АФП.
Индексот на услужните дејности, кој го пресметува Институтот за управување со снабдувањето (ИСМ), е зголемен во однос на јули за 1,8 процентни поени на 54,5 отсто. Кредитот оди и за новите нарачки и за состојбата со вработувањето.

Вредност над 50 поени значи раст на секторот, а под 50 поени пад.

Аналитичарите особено го истакнаа осмиот последователен пораст на подеталниот показател за нови нарачки, кој зајакна за 2,5 процентни поени на 57,5 ​​отсто.

Зголемувањето на каматните стапки како одговор на високата инфлација предизвика пад на американскиот производствен сектор, додека услужниот сектор се покажа поотпорен. Според АФП, вработувањето во услужните индустрии е толку стабилно и сè уште нема знаци на недостиг на персонал.