Величествените седум вредат вкупно 14 трилиони долари, еве колку заработуваат нивните извршни директори

52

Компаниите „Magnificent Seven“ – Мајкрософт, Епл, Нвидија, Алфабет, Амазон, Мета и Тесла – имаат заедничка вредност од речиси 14 трилиони долари.

Водењето на една од овие Big Tech компании значи да се добие прилично голема плата. Вкупниот надоместок на извршниот директор на Apple, Тим Кук, беше 63,2 милиони долари минатата година, на пример, иако Енди Џеси од Amazon доби „само“ околу 1,3 милиони долари.

Business Insider го погледна вкупниот надоместок на овие извршни директори минатата година преку најновите пријави  на компаниите и ни донесува детален преглед на нивната заработка, кој бил најмногу платен, како и преглед на нивната заработка:

Извршниот директор на Apple, Тим Кук
Вкупниот надоместок на Тим Кук минатата година беше 63,2 милиони долари, но неговата годишна основна плата остана иста на 3 милиони долари од 2016 година.

Бројката од 63,2 милиони долари ја вклучуваше неговата годишна основна плата, како и 46,9 милиони долари награди за акции и 10,7 милиони долари како компензација на план за стимулација без акции. Потоа добил уште 2,5 милиони долари како друг надомест, кој ги вклучува неговите трошоци за безбедност и деловните и личните патувања со приватен авион.

Неговиот надоместок во 2023 година е намален за речиси 40 отсто во однос на претходната година, кога доби 99,4 милиони долари. Тоа е затоа што инвеститорите на Apple беа повикани да гласаат против неговиот пакет за плаќање во 2022 година од страна на советодавна фирма со акционери, па Кук побара намалување.

Извршниот директор на Мајкрософт, Сатја Надела

Вкупниот надоместок на Сатја Надела беше 48,5 милиони долари минатата година, што е пад од 12% од 54,9 милиони долари во 2023 година.

Од декември, извршниот директор на Мајкрософт поседуваше 800.667 акции во компанијата, а најголемиот дел од неговата плата е поврзана со перформансите на компанијата.

Неговиот последен платен пакет вклучува плата од 2,5 милиони долари, акции вредни 39,23 милиони долари, 6,4 милиони долари неакциски стимулации и 360.000 долари друг надомест.

Неговиот вкупен надоместок во неговата деценија како извршен директор надмина милијарда долари, според анализата на неговата заработка од Блумберг минатата година.

Извршниот директор на Нвидија, Џенсен Хуанг
Џенсен Хуанг доби компензациски пакет од 34,2 милиони долари за последната фискална година на Nvidia, која заврши во јануари. Се состоеше од награди од 26,7 милиони долари, парични бонуси од 4 милиони долари и други трошоци од 2,5 милиони долари, вклучувајќи осигурување на домот, автомобил и возач.

Тоа е 60% зголемување во однос на годината пред тоа, кога заработи 21,35 милиони долари. Тоа вклучуваше основна плата од 996.832 долари, награди за акции во вредност од скоро 19,7 милиони долари и речиси 700.000 долари друг надомест. Просечниот сооднос на извршниот директор на вработените беше 94:1.

Извршниот директор на Мета, Марк Цукерберг
Од 2013 година, Марк Цукерберг има симболична основна плата од само 1 долар.

Сепак, не се чувствувајте лошо за ко-основачот на Facebook, бидејќи тој добива милиони повеќе за да ги покрие трошоците за безбедност и логистика. Во 2023 година, неговата вкупна компензација беше 24,4 милиони долари.

Тоа е помалку од 27,1 милиони долари во 2022 година, што сугерира дека дури ни Цукерберг не бил имун на „годината на ефикасност“ на Мета за намалување на трошоците.

Извршниот директор на Alphabet, Сундар Пичаи

Исплатата на Сундар Пичаи во 2023 година беше 8,8 милиони долари.

Поднесоците  покажуваат дека неговата основна плата за 2023 година била 2 милиони долари, а тој добил и околу 6,77 милиони долари за лично обезбедување.

Според извештајот поднесен во април 2023 година, неговата вкупна компензација во 2022 година достигна речиси 226 милиони долари. Поголемиот дел од таа сума изнесуваше 218 милиони долари во акции од тригодишен грант за акции.

Портпаролот на Google рече дека ваквите награди се создадени за да покријат повеќегодишен период за да се наградат долгорочните резултати.

Извршниот директор на Амазон, Енди Џеси

Компензацијата на извршниот директор на Амазон за 2023 година изнесуваше 1,3 милиони долари, според најновиот извештај на компанијата. Ова вклучува плата од 365.000 долари и бонус за безбедност од 992.764 долари.

Неговиот остварен надомест изнесуваше 29,2 милиони долари, вклучувајќи ја и вредноста на неговите акции, што е за 12 отсто помалку од 33,2 милиони долари во 2022 година.

Остварената компензација на Џеси за 2023 и 2022 година била значително помала од сумата што ја добил во 2021 година поради пониската цена на акциите на Амазон и помалку акции во изминатите две години, се вели во поднесувањето.

Џеси доби 212,7 милиони долари вкупен надоместок во 2021 година кога ја презеде функцијата извршен директор од Џеф Безос.

Извршниот директор на Tesla, Илон Маск
Надоместокот на Илон Маск за 2023 година е во неизвесност, откако судијата го отфрли неговиот пакет плати од 56 милијарди долари со образложение дека тој имал несоодветно влијание врз одлуката поради неговите блиски врски со членовите на одборот.

Маск престана да зема плата од Тесла во 2019 година на негово барање, а неговиот пакет на плати се потпира на низа цели поставени во 2018 година, вклучително и 10-годишен грант од 12 транши од акциите што ги добиваат кога Тесла ќе погоди одредени цели. Кога ќе се помине секоја пресвртница, Маск добива акции еднакви на 1% од акциите во тек во времето на доделувањето. Според Тесла, сите 12 цели се погодени до 2023 година.

Богатството на Маск најмногу доаѓа од неговиот удел во Tesla, но тој е и извршен директор на X/Twitter, Neuralink, Boring Company и SpaceX. Неговиот вкупен имот е 188 милијарди долари, според индексот на милијардери на Блумберг, што го прави трет најбогат човек во светот.