Велика Британија со нова монета го одбележува Brexit

15
The Chancellor today (Sunday 26 January) unveils the first images of the Brexit coin, a 50p bearing the inscription ???Peace, prosperity and friendship with all nations??? and the date the UK leaves the EU.

Велика Британија претстави нова монета од 50 пени којашто го одбележува заминувањето на Лондон од ЕУ.

“Напуштањето на ЕУ е пресвртна точка во нашата историја и оваа монета означува почеток на ново поглавје за Велика Британија“, рече министерот за финансии, Сајид Јавид.

На монетата има испишано “Мир, просперитет и пријателство со сите земји“ и датумот на Brexit – 31 јануари 2020 година.

Околу три милиони монети ќе бидат дистрибуирани од банките во пошти и продавници почнувајќи од следниот петок, 31 јануари, додека уште седум милиони ќе бидат пуштени во промет подоцна оваа година. По повеќе од три години жестока дебата и прашања за тоа кога и дали да се спроведе Brexit , Велика Британија ја напушта ЕУ од 31 јануари оваа година.

Фото: Twitter