Вештини на иднината кои треба да ги научиме

110

Луѓето кои ги загубија своите работни места за време на коронарна криза се надеваат дека наскоро ќе се вратат на работа, а многумина ќе бидат принудени да бараат нови можности. Ова може да значи дека некои ќе треба да стекнат нови знаења и вештини со кои би се вратиле изгубените пари, но и самодовербата.

Еве неколку од нив:

Податоци, податоци, податоци

Вештината што најчесто ја спомнуваат експертите е анализа на податоци, толкување и употреба. Џејк Шварц, извршен директор на образовна компанија која нуди часови за кодирање, дизајн, наука за податоци и бизнис, вели дека вештина број еден е “работа на податоци, податоци и податоци“.

“Излегувајќи од оваа пандемија, нема сомнение дека целиот свет ќе стане повеќе приврзан за податоците“, рече тој, истакнувајќи дека широк спектар на компании се принудени да размислуваат како да продаваат производи или услуги без физички контакт – и сега користете ги податоците за да донесете уште поважни деловни одлуки. порано. Според LinkedIn, совладување на науката за податоци е една од најбараните вештини во огласите за работа.

Комуникација

Многу експерти истакнаа дека и тврдите и меките вештини ќе бидат потребни по епидемијата.
Алис Мервин, потпретседател на LinkedIn Sales Solution, вели дека колку повеќе професионалци за продажба работат првенствено преку Интернет без директен контакт лице-в-лице, толку повеќе ќе им требаат посилни вештини за слушање и емпатија. “Активно слушање, решавање на проблеми, критичко размислување и градење на врски се врвни вештини и атрибути потребни за да се направи продажба денес“, вели Мервин. Вивек Рависанкар, извршен директор на HackerRank, техничка платформа за вработување, се согласува дека меките вештини ќе станат поважни во наредните години.
“Со помалку човечка интеракција во физичкиот свет, можноста за појасна комуникација едни со други ќе го натера светот да биде побаран. Поголемиот дел од нашата комуникација ќе се одвива преку видео конференција, телефонска или писмена комуникација, така што луѓето треба да започнат со ажурирање на своите вештини во тие области за да бидат поефикасни“, вели Рависанкар.

Креативност

Сесил Алпер-Лерук, потпретседател на производи и иновации за Ultimate Software, компанија која развива софтвер за управување со човечки капитал, додава дека адаптибилноста и креативноста – честопати сметани за софтверски вештини – исто така ќе бидат многу поважни.
“Иако вештините како што се агилност и креативност секогаш се вреднуваат на работното место, тие сега се поважни од кога било. Адаптирањето за промена како што е работа од дома, присуство на виртуелни состаноци и помирување на работата и семејниот живот се сè поважни за одржување на продуктивноста“, вели таа.

Фото: Pixabay