Ветувањата за метаверзумот ја натераа Nvidia да ја зголеми својата прогноза

40

Nvidia предвидува приходи за четвртиот квартал, што ги надмина очекувањата на аналитичарите по обложувањето на растот на бизнисот со центрите за податоци, додека сè повеќе интернет компании се фокусираат на инвестиции во вештачка интелигенција и метаверзумот, пишува Ројтерс.

Онлајн просторот, кој користи додадена и виртуелна реалност за да им помогне на корисниците да комуницираат, го привлече вниманието на многумина откако Facebook, сега Меtа, рече дека ќе ја зголеми својата инвестиција во оваа насока наместо во бизнисот со социјалните мрежи.

Ова ќе даде силен поттик за Nvidia, најголемиот светски производител на видео картички и чипови за вештачка интелигенција, бидејќи на апликациите во метаверзумот ќе им треба поголема компјутерска моќ и ќе ја зголемат побарувачката за чипови.

Во октомври, компанијата го лансираше Omniverse Enterprise, пакет софтверски алатки кои ќе им овозможат на компаниите да работат заедно за да градат виртуелни светови, а компјутерската моќ за сето ова доаѓа од чиповите на Nvidia.

Извршниот директор на Nvidia, Џенсен Хуанг, рече дека верува оти Nvidia може да заработува до 1.000 долари годишно од најмногу 40 милиони креатори и дизајнери во виртуелните светови. Компанијата проценува дека околу половина од приходите на Omniverse ќе доаѓаат од чипови, а другата половина од софтвер.

„Веројатно ќе има повеќе виртуелни светови отколку што има денес веб-страници. А причината за тоа е што полесно се градат“, изјави Хуанг во интервју за Ројтерс.

Nvidia очекува нејзиниот квартален приход да достигне 7,40 милијарди долари, плус минус 2%, што е над просечните прогнози на аналитичарите од 6,86 милијарди долари, според Refinitiv.

Цената на акциите на компанијата порасна за речиси 4% за време на тргувањето по работното време, што е повеќе од двојно од почетокот на годината.

Досега, компанијата успеа да избегне големи проблеми со синџирите на снабдување и покрај глобалниот недостиг на чипови, но цените растат. Nvidia соопшти дека неисплатените набавки на резерви и долгорочните обврски за снабдување достигнале 6,90 милијарди долари, што е повеќе од 2,57 милијарди долари една година порано. Компанијата исплати 1,6 милијарди долари само во третиот квартал за да обезбеди набавки.

Приходите на единицата за игри на Nvidia за третиот квартал се зголемија за 42 отсто на 3,22 милијарди долари, а податоците од центарот за податоци пораснаа за 55 отсто на 2,94 милијарди долари.

Според FactSet, аналитичарите очекуваа 3,13 милијарди долари и 2,75 милијарди долари, соодветно, од центрите за игри и податоци.

Вкупниот приход се зголеми за 50% на 7,10 милијарди долари во трите месеци до 31 октомври. Тоа е над просечната проценка на аналитичарите од 6,83 милијарди долари, според Refinitiv. Заработката за периодот беше 1,17 долари по акција на приспособена основа, или 6 центи повеќе од очекуваното.