(ВИДЕО) Архитектонско-градежно чудо: Новиот кинески мост собори десет рекорди!

141

Во Кина се отвори врската Шензен-Жонгшан. И тоа не е единствен мост, туку импресивна структура составена од низа мостови и тунели. Оваа серија на објекти ја олеснува сообраќајната комуникација во провинцијата Гуангдонг во југозападниот дел на Кина. Тоа е провинцијата на која припаѓа Хонг Конг, со повеќе од 7,3 милиони жители. Во исто време, зградата собори дури 10 светски рекорди. Овој премин е изграден на местото каде што реката Перл се влева во Јужното Кинеско Море и каде што ширината на протокот на вода е огромна.

Шенжен-Жонгшан е меѓуградска врска долга 24 километри (иако должината на сите патишта е 43 километри). Оваа должина се состои, меѓу другото, од тунел помеѓу двата острови и мостови кои го поврзуваат секој од островите со копното. Има дури 19 мостови, а тунелот е долг 6,7 километри. Сепак, ова не е крајот. Бидејќи највисоките кули на мостот се високи до 270 m, а патот се состои од осум ленти (по четири во секоја насока). На секој од нив можете да постигнете брзина до 100 km/h.

Изградбата на Шензен-Жонгшан траеше 7 години. Преминот беше пуштен за сообраќај на 30.06.2024 година во 15:00 часот по локално време. Како резултат на тоа, времето на патување помеѓу екстремните точки е намалено од два часа на само 30 минути. Цената? Неверојатни 6,7 милијарди долари.

Шенжен-Жонгшан е импресивна, но кои рекорди всушност ги сруши? Списокот е навистина долг. Бидејќи преминот има најголем вкупен распон на мост со рамка челична конструкција, најдолгиот двонасочен потопен тунел со осум ленти, најшироката подводна цевка тунел со челична и бетонска конструкција…