Вирусот на банкнотата “живее“ неколку дена, СЗО советува да не користите кеш

515

Светската здравствена организација ги советува луѓето да користат бесконтактно плаќање наместо готовина, бидејќи корона вирусот на банкнотите може да се задржи и неколку дена.

За да се спречи ширењето на заразата, луѓето би требало да користат бесконтактни методи на плаќање каде што може и да ги мијат рацете по користењето на банкноти. Минатиот месец банките во Кина и Кореја во обидите за спречување на ширење на корона вирусот почнаа да ги дезинфицираат користените банкноти.

“Знаеме дека со банкнотите ракуваат голем број на луѓе и дека на нив може да има различни видови на вируси и бактерии. Ги советуваме луѓето да ги мијат рацете по користењето на пари и да избегнуваат да го допираат лицето. Освен тоа би било добро да користат бесконтактно плаќање за да се смали ризикот од пренесување на вирусот“, порачуваат од СЗО.

Фото:Pixabay