Во еврозоната сè уште постои опасност од висока инфлација

14

Инфлацијата во еврозоната сè уште има „голем импулс“, иако забавува, според главниот економист на Европската централна банка (ЕЦБ), Филип Лејн.
Растот на потрошувачките цени падна под двоцифрениот врв, а основните притисоци се намалија за прв пат во 10 месеци во април, што и овозможи на ЕЦБ да го забави темпото на зголемување на каматните стапки минатата недела.

„Сè уште има голем моментум во инфлацијата, но подоцна оваа година голем дел од него треба да се промени – делумно поради прекинот на главните негативни ефекти, делумно поради монетарната политика“, рече Лејн.

Тој рече дека „сè уште има моментум кај храната и основната инфлација, која за годинава оди во спротивна насока од падот на енергетската инфлација“.

ЕЦБ соопшти дека сè уште гледа „значителни нагорни ризици“ за инфлацијата, што во моментов гледа дека ја достигнува својата цел од два проценти во втората половина на 2025 година. Повеќето економисти предвидуваат уште две зголемувања на каматната стапка на ЕЦБ од по четвртина поен, во јуни и јули.

Гувернерот на холандската централна банка Клас Нот во неделата рече дека трошоците за задолжување мора да се укинат „додека не се намали основната инфлација“. Многу европски креатори на монетарна политика споделуваат слични ставови.

Блумберг економикс пишува во својот извештај дека растот на цените во еврозоната би можел да се врати на целните два проценти без да се изврши преголем притисок врз економијата.

„Како што базичната инфлација се враќа на надолна траекторија, нашата анализа покажува дека зголемувањето на платите ќе се намали, но дека ќе исчезнат и можностите за компаниите да остваруваат дополнителни профити“, се вели во извештајот.