Во јануари се даваат најмногу откази – кои се можните причини

39

Јануари е време кога луѓето си поставуваат нови цели и бараат промени. Работата е голема ставка во животот, па затоа е првото нешто што многумина одлучуваат да го променат.

Во просек, секој петти човек бара нова работа во новата година. Што е тоа во јануари што ги тера луѓето да размислуваат за нивната моментална работа? Експертите за вработување и работодавците открија што мислат за тоа зошто луѓето донесуваат такви одлуки овој месец.

Нова година, ново јас – стара реченица што луѓето ја користат на почетокот на годината и планираат големи промени. Стивен Хемфрис, директор на една компанија, рече дека желбата за нови цели ги тера луѓето да бараат нова работа.

„Јануари е време кога луѓето си поставуваат нови цели и бараат промени. Работата е голема ставка во животот, така што тоа е првото нешто што тие одлучуваат да го променат“, рече Хемфрис.

Ник Кирк, извршен директор на друга компанија за регрутирање, вели дека луѓето бараат нов почеток.

„Во јануари се зголемува бројот на апликации за работа бидејќи луѓето се инспирирани за промени. Интересно е што средината на јануари е најпопуларно време за пријавување, а вторник е најчестиот ден“, додаде тој.

Времето поминато со семејството и пријателите ги мотивира и охрабрува луѓето да донесат некои големи одлуки на почетокот на годината и да ја променат перспективата за некои работи. Фил Весткот, директор на одделот за вработување на една компанија смета дека оние кои биле несреќни во текот на целата година се прашуваат дали треба да се вратат на работа.

„Периодот во кој луѓето се одвоени од работата за празниците и ја поминуваат со семејството и пријателите е клучен за работата“, вели Фил.

Јануари обично е време за покачување и унапредување на работа. Така, вработените кои мислат дека нема да добијат ништо од горенаведеното добиваат мотивација да бараат нова работа. Меги Олд, директорка на една компанија, се согласува со изјавата дека јануари е голем месец во календарите на компанијата.

„Многу компании планираат и големи деловни промени во новата година, а некои вработени не се гледаат себеси во тоа, па одлучуваат да дадат отказ“, изјави Олд.