Во САД стапката на невработеност се зголеми прв пат по повеќе од две години

22

Побарувачката за работна сила во САД слабее, што сигнализира дека на работодавачите им е сè потешко да се справат со товарот на високите трошоци за задолжување, предупредуваат експертите.

Во изминатите четири недели на берзата во просек се пријавиле речиси 233.000 отпуштени работници неделно, најмногу во последните девет месеци, покажуваат податоците на Министерството за труд.

Расте и бројот на невработени кои ги продолжуваат барањата за бенефиции за невработени, кои во неделата пред минатата година достигна 1,828 милиони, што е највисоко ниво од почетокот на годината.

Податоците се однесуваат на периодот во кој Владата ги анкетираше работодавачите за потребите на извештајот за вработување во јуни.

Во мај работодавачите нето отвориле 272 илјади нови работни места, што го надмина месечниот просек од претходните 12 месеци, се вели во извештајот на Министерството за труд.

Стапката на невработеност се зголеми за прв пат од јануари 2022 година, достигнувајќи 4,0 отсто, сигнализирајќи дека отпуштените работници можеби се борат да најдат нови работни места.

Извештаите за отпуштени работници на берзата водат до заклучок дека јуни нема да донесе повторување на добрите резултати од мај, заклучува Рајан Свит, главен американски економист во Oxford Economics.

Централната банка ги потценува знаците на неволја, според Свит.

ФЕД агресивно ги зголеми каматните стапки со цел да ја ограничи инфлацијата, а вработеноста е важен критериум за креирање на монетарната политика.

„ФЕД треба да го сврти своето внимание кон ризиците на пазарот на трудот“, според Свит.

Главниот економист на Pantheon Macroeconomics, Јан Шефердсон, го споделува своето мислење.

„Централната банка на САД, ФЕД, е премногу оптимист во проценките за невработеноста“, предупредува Шеферсон.

Во јуни, ФЕД потврди дека очекува стапка на невработеност од 4,0 проценти оваа година. Во 2025 година би требало да се искачи на 4,2 отсто и да биде малку повисок од она што банката досега го очекуваше.