Во следната деценија речиси секое трето ново работно место ќе биде поврзано со туризмот

76

Туризмот и туристичкиот сектор ќе продолжи да расте и ќе создава 126 милиони нови работни места во следната деценија и ќе биде двигател на глобалното економско закрепнување, предвидува Светскиот совет за патувања и туризам (WTTC) од овонеделниот глобален самит на Филипините.

Прогнозите и коментарите за ситуацијата во секторот туризам и патување во однос на пандемијата и другите предизвици, WTTC ги сумираше во новиот извештај за економското влијание на секторот и ги презентираше на самитот во Манила, првиот ваков глобален собир на Совет од пандемијата со повеќе од илјада учесници. , вклучувајќи лидери на големи компании во глобалниот туризам и патување, министри, експерти и медиуми.

„Во следната деценија речиси секое трето ново работно место ќе биде поврзано со туризмот“

Според извештајот на WTTC, кој го претставува глобалниот приватен сектор за патувања и туризам, во следните десет години секторот очекува побрз раст од вкупната глобална економија и се предвидува дека патувањето и туризмот ќе растат со просечна стапка од 5,8 годишно од 2022 година до 2032 година и да достигне 14,6 трилиони американски долари или околу 11,3 отсто од вкупната глобална економија.

„Во следната деценија, речиси секоја трета нова работа во светот ќе биде поврзана со туризмот и туристичкиот сектор, а гледајќи ја оваа и следната година, WTTC предвидува посветла иднина бидејќи и БДП и вработеноста ќе ги достигнат нивоата пред пандемијата до следната година“, рече  претседателката и извршна директорка на WTTC, Џулија Симпсон.

Таа проценува дека закрепнувањето на секторот во 2021 година било побавно од очекуваното, делумно поради влијанието на варијантата на омикрон коронавирус, но најмногу поради некоординираниот пристап на владите, кои според неа ги отфрлиле советите на Светската здравствена организација.

Оптимизам за 2022 и 2023 година

Сепак, таа гледа поголем оптимизам за секторот WTTC во 2022 година, а особено во 2023 година, кога предвидува дека БДП за патување и туризам може да достигне нивоа пред пандемијата.

Ова ќе биде во согласност со зголемувањето на вработеноста во патувањето и туризмот, што во 2023 година би можело да се приближи до нивото од 2019 година.

Кога станува збор за 2021 година, во извештајот на WTTC се вели дека тоа е година на почетокот на закрепнувањето на глобалниот сектор за патувања и туризам по две години стагнација поради пандемијата и дека придонесот на секторот во глобалниот БДП се зголемил за 21,7 отсто. достигнувајќи повеќе од 5,8 трилиони долари.