Во следните 5 години во светот ќе исчезнат 14 милиони работни места

26

Огромните пореметувања ќе го потресат глобалниот пазар на труд во следните пет години, бидејќи економијата слабее и компаниите ќе го засилат прифаќањето на технологии како што е вештачката интелигенција (ВИ).

Заклучокот доаѓа од Светскиот економски форум (СЕФ), кој во неделата објави извештај врз основа на анкети на повеќе од 800 компании.

СЕФ – кој секоја година е домаќин на собир на глобални лидери во Давос, Швајцарија – откри дека работодавците очекуваат да отворат 69 милиони нови работни места до 2027 година и да елиминираат 83 милиони работни места. Ова ќе резултира со нето загуба од 14 милиони работни места, што е еднакво на 2% од сегашната вработеност.

Многу фактори ќе ги поттикнат одливите на пазарот на труд во тој период, се вели во извештајот. Транзицијата кон системи за обновлива енергија ќе биде моќен мотор за создавање работни места, додека побавниот економски раст и високата инфлација ќе доведат до загуби.

Во меѓувреме, брзањето за распоредување на вештачката интелигенција ќе послужи и како позитивна и како негативна сила.

На компаниите ќе им требаат нови работници кои ќе им помогнат да ги имплементираат и управуваат алатките за вештачка интелигенција. Според СЕФ, вработувањето на аналитичари и научници за податоци, специјалисти за машинско учење и експерти за сајбер безбедност се предвидува да порасне во просек за 30 проценти до 2027 година.

Во исто време, ширењето на вештачката интелигенција ќе доведе во опасност многу работни места, бидејќи роботите ги заменуваат луѓето во некои случаи. До 2027 година би можело да има 26 милиони помалку работни места во евиденцијата и администрацијата, предвидува СЕФ. Се очекува најголеми загуби да претрпат службениците за внесување податоци и извршните секретари.

И покрај неодамнешната сензација околу алатките како ChatGPT, автоматизацијата бавно се шири во почетокот на оваа деценија. Организациите анкетирани од СЕФ проценуваат дека 34% од сите деловни задачи во моментов се извршуваат од машини. Тоа е малку над бројката за 2020 година.

Надолно беа ревидирани и очекувањата за темпото на идниот тренд. Во 2020 година, работодавачите мислеа дека 47% од задачите ќе бидат автоматизирани до 2025 година. Сега тие очекуваат тој број да достигне 42% до 2027 година.

Во меѓувреме, компаниите повторно размислуваат кои вештини им се потребни на нивните вработени.

Според СЕФ, компаниите сега повеќе ја ценат „способноста за ефективно користење на алатките за вештачка интелигенција“ отколку компјутерското програмирање.